sreda, 30. september 2015

Taborniška torta

Po dooolgem času se ponovno vračam v mojo Čokolatetnico. Od zadnjega "javljanja" se je zgodilo marsikaj-predvsem lepega in prijetnega.
Eden takšnih prijetnih dogodkov se je zgodil pred kratkim in ponovno sem imela priložnost ustvarjati. Naredila sem taborniško torto.







Za osnovo sem spekla pravokotni orehov biskvit. 
Tu je osnovni recept, za torto v velikosti pekača od električnega štedilnika, pa sem jemala maso in pol.
8 jajc
400g sladkorja
300g ostre moke
150g mletih orehov
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
2dl olja
12 žlic vode
limonina lupina
malo ruma

Sama ponavadi ne kompliciram pri peki biskvitov. Posebej sem stepla beljake z malo sladkorja, da je nastal čvrst sneg. Nato sem stepla še preostanek sladkorja z rumenjaki. Tu pa si res vzamem čas in kar dolgo stepam rumenjake, da so res penasti. Postopno dodajam še ostale sestavine, na koncu pa nežno vmešamo sneg. Sama nisem imela ostre moke (ampak gladko) in limonine lupinice, pa je vseeno nastal odličen biskvit. 
Pekla sem v pomaščenem in pomokanem globokem pekaču slabo urco, pri 180°C. Prisegam na test z zobotrebcem. Ko se masa ne prijemlje zobotrebca, je pečeno. 
Še topel biskvit sem zvrnila na krpo.

Med peko sem pripravila drug biskvit. Klasičen, okrogel, premera 24 cm. 
5 jajc
250g sladkorja
250g moke
1 pecilni prašek
0,5 dl mleka
0,5 dl vode
1dl olja

Zopet ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trd sneg z malo sladkorja, posebej pa penasto stepemo rumenjake in ostale sestavine, nato pa vmešamo se sneg. Pečemo v pomaščenem in pomokanem pekaču 30 do 40 minut na 180°C.
Tudi ta biskvit takoj ko je pečen vzamemo iz modela.

Biskvite sem spekla že prejšnji večer, naslednji dan pa sem se lotila težjega dela.
Najprej sem biskvite prerezala. Orehovega sem prerezala le na pol (šlo bi ga prerezati tudi na 3 dele), okroglega pa sem prerezala dvakrat. Ker sem vedela, da bodo torto jedli tudi otroci, sem orehov biskvit navlažila s sladkim kakavom, narejenim iz instant kakava za napitek. Drugače bi pa najbrž pasal čokoladni liker. Spodnjo polovico, sem z veliko napora premazala z Nutello. To je bil res težek del. Žal mi je, da nisem poizkusila ogreti Nutelle. Morda bi se tako lažje mazala. Potem pa sem še malo eksperimentirala in sem na namazan biskvit potresla koruzne kosmiče. Res je, da so se do uživanja torte naslednjega dne razmočili, a bil je zanimiv dodatek. V eno prejšnji tort sem dodala sladke mueslije. Ti se niso razmočili in so dodali nepričakovano hrustljavo razsežnost. kot nadev pa sem uporabila klasično kremo za Nutellino torto-torej Nutella in smetana za stepanje. Za vsak slučaj sem dodala tudi kremfix, saj sem potem s to kremo premazala celotno torto. Za nadev in mazanje po celotni kremi sem porabila približno 8 dl smetane.
Za okroglo torto sem uporabila dva različna sadna nadeva. Prvo tretjino biskvita sem namesto običajnega vlaženja premazala z breskovo marmelado. Nato pa sem 250ml skute zmehčala z električnim mešalnikom. Dodala sem tudi nekaj žlic stepene sladke smetane, ki sem jo prihranila od prvega nadeva, preden sem primešala Nutello. Na kockice sem narezala breskve iz kompota in jih dodala med skuto, ter premazala prvo tretjino biskvita. Pokrila sem z drugo tretjino in premazala s kremo iz gozdni sadežev. To sem naredila tako, da sem v pol litra sadnega soka (ribez ali malina ali kaj podobnega), skuhala 2 pudinga (vanilijeva ali sadna) z nekaj žlic sladkorja. ko je bilo skoraj kuhano sem dodala veliko pest gozdnih sadežev. Jaz sem čez leto nabirala maline in borovnice in jih hranim v zamrzovalniku za takšne primere. Kar zamrznjene sem dala v vroč puding. Pustila sem, da se je ohladilo, nato sem pa vse premešala z električnim mešalnikom, da je postala zmes lepo mazava. biskvit sem malo navlažila z enakim sokom, kot sem prej v njem skuhala puding, nato pa na debelo premazala biskvit. Na koncu sem pokrila še z zadnjo tretjino biskvita. Okrogle torte rada sestavljam tako, da jih ponovno vstavim v tortni model.

Tako. Torti sta pečeni in nadevani. Sledi najprijetnejši del-okraševanje.
Okroglo torto sem prerezala na pol, da sem dobila dva polkroga. Orehov biskvit sem že pred nadevanjem morala malo obrezati, da sem ga lepo spravila na pladenj. Iz teh ostankov sem kasneje naredila sotesko med obema polkrogoma, na katero sem nato dala moder žele za reko. Žele sem naredila tako, da sem moder gumijast bonbon potopila v malo vode, da je spustil barvo. Lahko dodate pravo jedilno barvo, a je jaz nisem imela. Nato pa v tej vodi zakuhate malo sladkorja in gustina. Ko se začne zgoščevati, odstranite s štedilnika in hitro nanesite na torto, saj se hitro strdi. Naredila sem tudi jezerce, ki sem ga naredila tako, da sem malo biskvita izdolbla, napolnila z modrim želejem, notri pa sem potopila nekaj slanih ribic. Razen "reke in jezera" sem celotno torto premazala z Nutellino smetano.Zaradi kremfixa se je kasneje lepo strdila, čeprav v začetku ni tako izgledalo. Nato sem dodala grmičke in drevesca, ki jih lahko pripravite že vnaprej. Naredila sem jih iz grozdov. Grozdne jagode sem pojedla, peclje pa premazala s stopljeno čokolado-lahko bi jih tudi potopila vanjo. Za liste sem uporabila ovsene kosmiče, katere sem rahlo obarvala z zeleno jedilno barvo. najbrž bi lahko podobno storila z zdrobljenimi koruznimi kosmiči, s čimer bi dobila jesensko rumene liste. Grmičke in drevesa sem preprosto zapičila v torto, če pa so peclji prekratki, si lahko pomagate tudi s kakšno žičko.

 Za ogenj sem uporabila nekaj gumijastih bonbonov, ki sem ji s škarjami narezala na tanke trakce, za drva pa slane palčke. V kolikor bi naredila večji ogenj, bi za drva lahko uporabila sladke rolice. Okrog ognja sem zložila nekaj zrnc leče. Če bi malo bolj iskala, bi najbrž našla tudi kakšne bonbone, ki bi bili podobni kamenčkom. 





Namesto šotora sem naredila komarnik za medvedka. Namesto medvedka lahko uporabite karkoli, kar se vam zdi primerno, da počiva na takšni torti. Palčke Mikado, ki so oblite s čokolado sem zapičila v torto v obliki šotora, čez pa napela gazo, da izgeda kot mreža proti komarjem. 
Palčko s čokolado sem uporabila tudi za ribiško palico, sladko gumijasto vrvico pa namesto laksa. pri tej vrvici morate biti previdni, saj se zelo hitro zmoči in zbledi. 
Na koncu sem okrog in okrog torto obložila z grobo nasekljanimi orehi. Če se bojite, da torta ni preveč stabilna, lahko v polkroga zapičite nekaj lesenih špil, ki jo bodo varno držali na mestu.




Ni komentarjev:

Objavite komentar