Ta zavita sladica nekaterim dela preglavice, sama pa menim, da je to pecivo, ki ga lahko naredijo tudi začetniki v kuhinji.
Najpogosteje uporabljam tal, že preverjeni recept:
5 jajc
5 žlic moke
5 žlic sladkorja
0,5 vrečke pecilnega praška
Jajca in sladkor penasto stepem. In tu res mislim penasto. Za ta del si vzamem čas. Beljakov in rumenjakov ne ločim. Ko je masa res lepo penasta dodam še moko s pecilnim praškom in dobro premešam. Pečem jo 10 do 15 minut pri temperaturi 200°C. Kot sem že pisala, je najbolj "ziher" metoda, da se prepričamo ali je pecivo pečeno, "zobotrebec" metoda. Ko na zobotrebcu ni sledi biskvita, ga vzamemo iz pečice in ga še toplega zvijemo. Če za pečenje uporabim papir za peko, biskvit zavijem kar z njim. Če pa se poslužim pomaščenega in pomokanega pekača, pa še vroč biskvit zvrnem na čisto krpo in ga zvijem s pomočjo le-te. Takšen zavitek pustim, da se ohladi. Nato previdno in predvsem potrpežljivo odstranim papir za peko (ali krpo). Ne trudimo se, da bi biskvit povsem zravnali, ampak ga skušajmo namazati kar takega, že malo zvitega. Najenostavneje ga je namazati z dobro, po možnosti domačo marmelado, a pustimo domišljiji prosto pot in ustvarimo svojo sanjsko kombinacijo zrolanega biskvita in nadeva. Ko smo torej biskvit obogatili z nadevom, ga trdno ponovno zvijemo. In že se lahko sladkamo!
Ampak takšna rulada je lahko dolgočasna. Povsem enostavno jo lahko spremenimo v čudovito kreacijo, ko vam jo bodo obiskovalci zavidali!
vzorčasta rulada |
vzorec na papirju za peko |
Če se vam pa slučajno zgodi, da vam rulada poči, pa bi jo želeli vseeno postreči, pa jo lahko lepo zakamuflirate.
Potrebujete ozek pekač in biskvitno maso iz naslednjih sestavin:
10 dag margarine
10 dag sladkorja
5 dag čokolade
3 jajca
3,5 dag orehov
7 dag moke
0,5 vrečke pecilnega praške
3 žlice mleka
malo ruma
polžja hišica ali zakamuflirana rulada |
Naj se vam ne zrola od rulad :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar