torek, 13. oktober 2015

Rulada ali rolada-to je tu vprašanje

Hja, še vedno nisem prepričana kako je prav: rolada ali rulada. Mislim, da je prav rulada, čeprav je meni ljubše rolada. Namen tega zapisa pa ni razpravljanje o slovnici in konkuriranje Toporišiču- če je dobra je lahko zaradi mene tudi ralada. :)
Ta zavita sladica nekaterim dela preglavice, sama pa menim, da je to pecivo, ki ga lahko naredijo tudi začetniki v kuhinji. 
Najpogosteje uporabljam tal, že preverjeni recept:
5 jajc
5 žlic moke
5 žlic sladkorja
0,5 vrečke pecilnega praška

Jajca in sladkor penasto stepem. In tu res mislim penasto. Za ta del si vzamem čas. Beljakov in rumenjakov ne ločim. Ko je masa res lepo penasta dodam še moko s pecilnim praškom in dobro premešam. Pečem jo 10 do 15 minut pri temperaturi 200°C.  Kot sem že pisala, je najbolj "ziher" metoda, da se prepričamo ali je pecivo pečeno, "zobotrebec" metoda. Ko na zobotrebcu ni sledi biskvita, ga vzamemo iz pečice in ga še toplega zvijemo. Če za pečenje uporabim papir za peko, biskvit zavijem kar z njim. Če  pa se poslužim pomaščenega in pomokanega pekača, pa še vroč biskvit zvrnem na čisto krpo in ga zvijem s pomočjo le-te. Takšen zavitek pustim, da se ohladi. Nato previdno in predvsem potrpežljivo odstranim papir za peko (ali krpo). Ne trudimo se, da bi biskvit povsem zravnali, ampak ga skušajmo namazati kar takega, že malo zvitega. Najenostavneje ga je namazati z dobro, po možnosti domačo marmelado, a pustimo domišljiji prosto pot in ustvarimo svojo sanjsko kombinacijo zrolanega biskvita in nadeva. Ko smo torej biskvit obogatili z nadevom, ga trdno ponovno zvijemo. In že se lahko sladkamo!

Ampak takšna rulada je lahko dolgočasna. Povsem enostavno jo lahko spremenimo v čudovito kreacijo, ko vam jo bodo obiskovalci zavidali!


vzorčasta rulada
Potrebujemo nekaj mase za biskvit v drugačni barvi kot bo sama rulada. Najenostavneje to dosežemo z dodajanjem kakava. Če se odločimo pripraviti navadno, rumeno rulado, odvzamemo dve žlici mase in posebej v posodi zmešamo z malo kakava v prahu. Po želji lahko namesto kakava dodamo poljubno jedilno barvo. V dresirno vrečko, ali pa kar navadno vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo odrezali vogal, damo obarvano maso. Sedaj na papir za peko narišemo poljuben vzorec. Če niste vešči risanja, si lahko natisnete razne vzorce in jih podložite pod papir za peko in samo sledite vzorcu. Sedaj imate na voljo dve možnosti. Prva je za tiste z velikim zamrzovalnikom. Tako porisan papir za peko dajte najprej v pekač, da se ne uniči umetnina, nato pa ga za nekaj minut položite v zamrzovalnik, da se masa strdi. Tisti, ki nimate prostora v zamrzovalniku, pa dajte pekač z umetnino na papirju za peko v vročo pečico, da se vzorec čisto rahlo zapeče. Po kateremkoli postopku boste delali, sedaj le še prelijete vzorec z osnovno maso za rulado in pečete naprej po receptu.


vzorec na papirju za peko
Vse, ki boste delali po drugi metodi, moram opozoriti na pomembno zadevo. Ker sem želela rjavo rulado, sem za vzorec odvzela nekaj mase preden sem dodala kakav. Torej bi naj nastala rjava rulada z rumenim vzorcem. Ker pa sem bila za trenutek nepozorna, se je vzorec že preveč zapekel in postal enak, kot temna masa. Trud z risanjem vzorca je bil tako žal zaman, saj sploh ni bil viden. :( No, rulado smo vseeno pojedli še preden sem jo uspela fotografirati.




Če se vam pa slučajno zgodi, da vam rulada poči, pa bi jo želeli vseeno postreči, pa jo lahko lepo zakamuflirate. 
Potrebujete ozek pekač in biskvitno maso iz naslednjih sestavin:
10 dag margarine
10 dag sladkorja
5 dag čokolade
3 jajca
3,5 dag orehov
7 dag moke
0,5 vrečke pecilnega praške
3 žlice mleka
malo ruma


polžja hišica ali zakamuflirana rulada
Zmehčamo 10 dag margarine in jo penasto stepemo s sladkorjem in tremi rumenjaki. Dodamo 5 dag zmehčane čokolade, narezane orehe in moko pomešano s pecilnim praškom. Masi dodamo še 3 žlice mleka in malo ruma. Na koncu masi primešamo še sneg šestih beljakov. Ozek pekač omastimo in pomokamo. Na dno damo malo biskvitne mase, nato položimo gor že namazano in zvito rulado, nato pa po vrhu in okrog razporedimo še ostalo biskvitno maso. Pečemo približno pol ure na 200°C.



Naj se vam ne zrola od rulad :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar